Zorginstelling ASVZ reageert op teamleider die cliënten mishandelde

Een teamleider van zorginstelling ASVZ zou in 2021 zeker drie cliënten met een ernstige verstandelijke beperking hebben mishandeld en gekleineerd. Haar ex-werkgever, want ze is inmiddels ontslagen, wijst enkel naar de vrouw als schuldige. Om dergelijke incidenten in de toekomst te voorkomen zijn maatregelen getroffen. ASVZ noemt het leed dat de cliënten is aangedaan "ernstig en ontoelaatbaar". Dit meldt Algemeen Dagblad.

Deze week heeft het OM een celstraf van een jaar, waarvan 86 dagen voorwaardelijk geëist, tegen de 35-jarige vrouw die werkzaam was op ASVZ-locatie de Lingebolder in Leerdam. Ze zou cliënten met een functioneringsniveau van een baby of peuter negen maanden lang hebben mishandeld. Ze deelde foto’s ervan in appgroepen of foto’s van cliënten die met ontlasting in hun bed lagen. Ook bevestigen chatberichten dat ze een cliënt onnodig heeft gefixeerd en vervolgens aan zijn benen meesleurde. Cliënten kregen bij wijze van straf stelselmatig geen eten of drinken. De teamleider schreeuwde tegen ze, pakte speelgoed af, benadeelde ze en pestte ze.

Aangifte en ontslag op staande voet

ASVZ schrijft aan het AD dat “het leed dat cliënten is aangedaan ernstig en ontoelaatbaar” is. Nadat de organisatie erachter kwam, deed deze aangifte bij de politie en is de vrouw per direct ontslagen. Ook is er een melding gedaan van haar misdragingen bij de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ). Medewerkers van ASVZ zijn inmiddels verplicht om scholing en coaching te volgen, zodat zij leren altijd een melding te doen van incidenten. De gedragscode van de gehandicapteninstelling is aangescherpt en nogmaals bij alle medewerkers neergelegd.

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky