Psychiaters: 'Niet iedereen die Middel X gebruikte was onbehandelbaar'

Een deel van de mensen die Middel X heeft gebruikt om suïcide te plegen, had volgens psychiaters weer een betere mentale gezondheid kunnen behalen met de juiste behandeling. Ongeveer 70 procent van de mensen die het zelfdodingsmiddel heeft gebruikt, blijkt een psychiatrische voorgeschiedenis te hebben gehad. 19 procent had eerder een verzoek tot euthanasie gedaan. Dit meldt de Telegraaf.

De Nederlandse Vereniging voor Psychiatrie (NVvP) zegt natuurlijk geen uitspraken op individueel niveau te kunnen doen, maar denkt wel dat het aannemelijk is dat mensen die een niet-getoest zelfdodingsmiddel willen gebruiken, deels handelden "vanuit een depressie of andere psychische aandoening en nog hadden kunnen herstellen”, aldus voorzitter Niels Mulder.

Perspectief

Psychiaters zijn niet verrast dat 70 procent van de mensen die Middel X heeft gebruikt, een bekende in de ggz was. Veel psychiaters praten met hun cliënten over de dood, want een doodswens komt simpelweg vaak voor onder deze groep cliënten. Psychiaters gaan het gesprek aan over perspectief in het leven, maar als deze niet gevonden wordt kan dit leiden tot ondraaglijk lijden. Een euthanasieverzoek kan dan volgen, maar hier komen zeker twee psychiaters aan te pas om een weloverwogen toezegging te doen. Dat het dodelijke middel X zomaar verkrijgbaar is zonder enige vorm van toetsing, is volgens de psychiatersvereniging gevaarlijk en onwenselijk.

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky