Normal_handtekening

(Novum) - Werknemers met een flexcontract raken veel vaker werkloos dan werknemers in vaste dienst of zelfstandigen. Van de flexwerkers die in het vierde kwartaal van 2012 nog werk hadden, raakte 6,9 procent werkloos in de eerste drie maanden van dit jaar. Bij werknemers in vaste dienst was dat ongeveer een procent, blijkt dinsdag uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Van de groep zelfstandigen raakte eveneens ongeveer een procent werkloos in het eerste kwartaal, zo'n elfduizend mensen. In totaal verloren 143 duizend mensen hun baan in het eerste kwartaal, anderhalf keer zo veel als begin 2009.

Negentigduizend werklozen vonden een nieuwe baan. Het gros van hen, 73 procent, ging twaalf uur per week of meer aan de werk in een flexcontract. Ruim vijftien procent van de werklozen kreeg een vast contract. Begin 2009 was dat nog ruim 27 procent.

Onder een vast dienstverband verstaat het CBS een contract voor onbepaalde tijd met een vast overeengekomen aantal uren. Alle andere overeenkomsten zijn flexcontracten.