Normal_ziek_bankhangen_koorts

Ondernemers maken zich zorgen over de nieuwe ziektewet die flexwerkers meer zekerheid geeft. Volgens de brancheorganisatie ABU wordt er door werkgevers hierover contact gezocht met de uitzendbedrijven, zo meldt de NOS. 

Bedrijven met veel flexwerkers zijn bang dat ze moeten opdraaien voor hoge kosten, als een flexwerker langdurig ziek wordt. De ABU benadrukt dat het risico voor uitzendkrachten die ziek worden, gedragen wordt door het uitzendbureau dat de werknemer uitleent en niet door de werkgever.

De nieuwe ziektewet kan echter wel tot onverwacht hoge kosten leiden voor bedrijven die flexwerkers zelf aan het werk hebben, via een zogenoemd nulurencontract of een tijdelijk contract. Als een flexwerker ziek wordt, betaalt de werkgever de eerste twee jaar de volledige ziektewetuitkering. Daarna betaalt de werkgever nog eens maximaal acht jaar een hogere premie voor de zieke werknemer.

De zieken worden nu nog betaald door de uitkeringsinstantie UWV. Voor het einde van dit jaar wil de UWV in kaart brengen hoeveel werkgevers de afgelopen twee jaar flexwerkers hebben gehad die vervolgens ziek werden. De wet die per 1 januari ingaat geldt namelijk met terugwerkende kracht tot januari 2012. Werkgevers kunnen hiervoor nog een rekening krijgen.

Door de werkgeversorganisaties VNO-NCW en MKB Nederland werd in het afgelopen voorjaar een stevige lobby gevoerd tegen deze aanpassing van de ziektewet, maar zonder resultaat. Volgens een woordvoerder van de werkgevers gaat het in de praktijk om hooguit enkele duizenden flexwerkers.

© Nationale Zorggids