Logo_uwv_logo

De uitkeringsinstantie UWV heeft de handen vol aan de economische crisis. Door de oplopende werkloosheid bereikte het aantal verstrekte WW-uitkeringen een nieuw record. Dat meldt de NOS.

Het UWV verstrekte vorig jaar 613.200 nieuwe WW-uitkeringen, soms voor een maand of een paar maanden. Vergeleken met het jaar ervoor betekent dat een stijging van 22 procent. Het vorige record werd gemeten in 1995. In totaal werd vorig jaar 21,4 miljard euro betaald aan 1,4 miljoen mensen met recht op een uitkering. In een derde hiervan was sprake van een werkloosheidsuitkering en aan bijna een miljoen mensen werd een arbeidsongeschiktheid en/of ziektewetuitkering betaald.

Hoewel er voorzichtige tekenen van economisch herstel zijn, is de situatie op de arbeidsmarkt nog steeds zorgelijk. Dat zegt bestuursvoorzitter van de UWV Bruno Bruins. Het UWV hielp vorig jaar 241.800 WW'ers en 6600 jongeren met een arbeidsbeperking (Wajongers) met het vinden van werk. Met name 55-plussers komen moeilijk aan werk en krijgen daarom extra ondersteuning. Het UWV probeert sinds de zomer van vorig jaar in 2,5 jaar tijd 60.000 oudere werklozen met een WW-uitkering aan een baan te helpen.

Volgens de UWV zijn de problemen met het online aanvragen van een WW-uitkering nu verleden tijd. De website werk.nl kan de nieuwe aanvragen en wijzigingen verwerken. Zo'n 95 procent van de WW-aanvragen gebeurt digitaal.

© Nationale Zorggids