Normal_14012621970098_1

(Novum) - Uitzendbureaus hebben tussen januari en maart voor de vierde keer op rij meer mensen aan het werk gekregen in vergelijking met een kwartaal eerder. Het aantal uitzenduren steeg - gecorrigeerd voor seizoensinvloeden - met 0,7 procent, zo maakte het Centraal Bureau voor de Statistiek woensdag bekend. De omzet van uitzendbureaus daalde echter.

Hoewel het aantal uitzenduren steeg, is de toename wel minder dan in de laatste maanden van vorig jaar, toen de stijging 1,6 procent bedroeg. De omzet van uitzendbureaus nam in die periode met een procent toe, tegen een krimp van 0,2 procent in de eerste drie maanden van 2014.

De groei van het aantal uitzenduren leidt voorlopig echter nog niet tot meer arbeidsplekken, zo stelt het CBS. De werkloosheid steeg in april namelijk iets verder naar 8,7 procent van de beroepsbevolking. "Verder daalde het aantal banen van werknemers in het eerste kwartaal", zo meldt het statistiekbureau.

Een groei van de uitzendmarkt was in het verleden vaak een goede graadmeter voor de toekomstige werkgelegenheid. Als de economie aantrekt, grijpen veel bedrijven namelijk eerst terug op uitzendkrachten en scheppen ze pas daarna vast werk. Het is volgens het CBS echter de vraag of die stelregel nog steeds geldt, omdat steeds meer vaste banen worden omgezet in flexibel werk.