Normal_zorgpersoneel_verpleging_5345

In de wijkverpleging is er op dit moment een tekort aan 350 hooggeschoolde werknemers en dit tekort zal in 2016 nog oplopen tot ongeveer duizend verpleegkundigen. Ook in ziekenhuizen is er veel vraag naar hbo-afgestudeerden. Er lopen verschillende trajecten om het tekort aan hbo-verpleegkundigen te verminderen dan wel te voorkomen. Dat schrijft minister Bussemaker van Onderwijs in antwoord op Kamervragen van de VVD over dit onderwerp. 

De bewindsvrouw somt een vijftal trajecten op die moeten bijdragen aan een mogelijke oplossing voor het tekort aan hbo-verpleegkundigen. Zo kunnen thuiszorginstellingen mbo-geschoold personeel opscholen naar hbo-niveau. Daarnaast zijn Actiz en Verpleegkundigen en Verzorgden Nederland (V&VN) in het voorjaar van 2015 met financiële steun van het ministerie gestart met de campagne ‘Daar zit meer achter’. Doel is de hbo-opgeleide 
verpleegkundigen te interesseren voor en kennis te laten maken met de ouderenzorg en de wijkverpleging.


Ook financiert het ZonMw programma ‘Zichtbare schakel’ activiteiten die gericht zijn op het vergroten van het aantal hbo-opgeleide verpleegkundigen met passende competenties voor het ‘nieuwe werken’ in de wijk. Ook noemt Bussemaker dat in de initiële hbo-v opleiding meer aandacht wordt besteed aan maatschappelijke gezondheidszorg (MGZ) besteed in het kader van het nieuwe opleidingsprofiel Bachelor Nursing 2020. 


Ten slotte loopt er een NIVEL onderzoek waarbij in kaart wordt gebracht wat de belangstelling/motivatie is voor een hbo-v opleiding onder mbo- verpleegkundigen en wat de belangstelling/motivatie is onder hbo- verpleegkundigen in andere sectoren voor het werken in de wijk. 


Overigens komt een experiment vraagfinanciering in de sector zorg & welzijn nog niet van de grond. Bussemaker: “Voor de sector zorg & welzijn is het nog niet gelukt voldoende concrete en harde afspraken te maken tussen de bekostigde hogescholen en werkgevers in deze sector. In het proces de afgelopen periode is echter bij de betrokken partijen (hogescholen, werkgevers, brancheorganisaties) veel energie ontstaan en er is bereidheid om zich de komende tijd in te zetten het experiment vraagfinanciering vanaf volgend jaar ook in de zorg en welzijn te gaan starten.”

De Nationale Zorggids sprak recent met V&VN over het tekort aan hbo-verpleegkundigen

©Nationale Zorggids