Normal_google-smart-contact-lens-prototype-graphic-635

(Novum/AP) - Diabetici kijken verwachtingsvol uit naar een Google-contactlens die de suikerspiegel kan meten. De lens, die nog in ontwikkeling is, waarschuwt volgens Google als de waarden gevaarlijk worden. Het Diabetes Fonds hoopt dat dit het meerdere keren per dag prikken van de vingers overbodig maakt.

Google zegt dat de 'slimme' contactlens met een piepkleine chip elke seconde de suikerspiegel in traanvocht in de ogen kan meten. Met een minuscuul ledlampje kan de lens waarschuwen als de bloedsuikerwaarde gevaarlijk wordt. De drager weet dan dat het tijd is om insuline te nemen. Google test al een prototype.

Al jaren proberen wetenschappers bloedsuiker betrouwbaar te meten in traanvocht, maar dat lukte tot nu toe niet. Ook Google erkent dat er nog veel werk is te verrichten. Het bedrijf zegt dat het nog zeker vijf jaar kan duren voordat het product geschikt is voor de consument. De contactlenzen zijn ontwikkeld door Google X, het laboratorium van het internetbedrijf, waar ook wordt gewerkt aan zelfrijdende auto's en de camerabril Glass.

Het Nederlandse Diabetes Fonds zegt in een reactie de contactlens van Google toe te juichen. "Dit kan echt het verschil maken voor mensen met diabetes. Als dit lukt, wordt meerdere keren per dag in je vinger prikken verleden tijd", aldus directeur Hanneke Dessing.

Ook in Nederland wordt gewerkt aan een manier om bloedsuiker met een sensor in het oog te meten. Het Nijmeegse bedrijf Noviosense ontwikkelt een sensor die de glucose kan meten in het onderste ooglid en de waardes naar een mobiele telefoon kan sturen. Eind dit jaar hoopt Noviosense een prototype gereed hebben, waarna volgend jaar de eerste klinische onderzoeken plaatsvinden. Noviosense hoopt de sensor in 2017 op de markt te brengen.

Samen met onderzoeksinstituut TNO werkt het Diabetes Fonds ook aan andere methoden om pijnloos bloedsuiker te meten. Zo is met lichttechnologie dwars door de huid heen te meten. Dessing: "Het zou mooi zijn als straks beide alternatieven op de markt komen en de patiënt de keuze heeft."