Diabetici

TILBURG - Uit het promotieonderzoek naar depressieve klachten onder mensen met diabetes van Giesje Nefs aan de Tilburg University stelt zij dat deze groep een meer op de persoon gerichte aanpak nodig heeft.

Van de ongeveer één miljoen mensen in Nederland met diabetes, krijgt 10 tot 30 procent last van depressieve klachten. Nefs toont in haar onderzoek aan dat deze klachten niet zozeer direct met de hoogte van de bloedsuikers samenhangen, maar vooral veroorzaakt worden door de emotionele last van de diagnose en de zelfzorg die de aandoening met zich meebrengt.

Verder komt uit het onderzoek naar voren dat de depressieve klachten bij mensen met diabetes type 2 veelal chronisch en terugkerend zijn en dat de aard van de klachten hart- en vaatziekte of vroegtijdig overlijden kan voorspellen. De gangbare behandeling bij depressie bleek eerder al ontoereikend te zijn voor diabetici. Daarom stelt Nefs dat een verbetering van de zorg en de emotionele problemen van deze groep het best kan wordne bereikt door een persoonlijkere aanpak. Daarbij moet goed gekeken worden naar het onderscheid tussen depressie en andere emotionele problemen die spelen. Nefs zal op 31 mei promoveren.

© Nationale Zorggids / Ype van Woersem