Logo_verze

Verzekeraars gaan onderzoeken of voormalig borstkankerpatiënten in de toekomst makkelijker een verzekering kunnen afsluiten. Jonge mensen die zijn genezen van kanker ondervinden nu nog veel moeilijkheden bij het afsluiten van een levensverzekering, die bijvoorbeeld nodig is als ex-patiënten een huis willen kopen. Dat werd duidelijk in het tv-programma Kassa, meldt Trouw. 

Patiëntenbeweging Levenmetkanker vindt dat de verzekeraars op dit moment werken met oude cijfers, die niet de vooruitgang laten zien die in ons land is geboekt in de genezing van kanker. Richard Weurding, directeur van het Verbond van Verzekeraars, liet weten dat zijn achterband in samenwerking met de Nederlandse Kankerregistratie een nieuw 'risicomodel' voor kankerpatiënten ontwikkelt op basis van recentere Nederlandse cijfers.

Er wordt begonnen met de groep borstkankerpatiënten “omdat daarvan de gegevens over de laatste vijf jaar goed bruikbaar zijn”, zegt Weurding. “We zijn van plan dat door te zetten naar andere groepen als dat succesvol blijkt te zijn.” Volgens de directeur hebben hiv- en aidspatiënten door betere voorspellingen ook nauwelijks problemen om zich te verzekeren. 

© Nationale Zorggids