Normal_logo_nederlandse_zorgautoriteit_nza

Uit de jaarlijkse meting van de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) blijkt dat het toezicht houden op de prestaties van de zorgverzekeraars succesvol is. Zij controleren hun zorgnota's aanzienlijk beter dan voorheen. Dat meldt Skipr. 

Ondanks de vooruitgang vindt de NZa dat de controles nog beter kunnen. Zorgverzekeraars kunnen bijvoorbeeld het gebruik van data-analyses optimaliseren om zo beter foutieve zorgnota's te achterhalen. Ook kunnen ze controles nog meer automatiseren, de capaciteit van materiële controles uitbreiden en daarbij vaker medische controleurs inzetten.

Zorgverzekeraars en zorgaanbieders zetten zich samen met de NZa in op horizontaal toezicht. Uiteindelijk is het doel hiervan om controles achteraf te verminderen. “Verschillende zorgverzekeraars en zorgaanbieders hebben het initiatief genomen voor een nieuwe en intensievere vorm van samenwerking, waarin de borging van de kwaliteit en juistheid van declaraties vooraan in de keten is belegd”, zegt de NZa. Met horizontaal toezicht nemen de partijen hun verantwoordelijkheid voor betere beheersing van de zorgkosten. De NZa beoordeelt per indivueel geval in welke mate het hierop toezicht houdt. 

©Nationale Zorggids