Normal_geld_rekenmachine

Het aantal wanbetalers dat de zorgpremie niet betaalt, is in één jaar tijd met 35.000 mensen afgenomen, naar 290.000. Er is daarmee sprake van een trendbreuk, omdat het aantal wanbetalers de afgelopen jaren juist enigszins steeg, en jarenlang ruim boven de 300.000 lag. Dat meldt Zorginstituut Nederland (ZiN). 

Waren er op 1 juli 2015 nog 325.000 wanbetalers, op 1 augustus 2016 zijn dat er 290.000. Verantwoordelijk voor deze sterke daling zijn met name een aantal grote zorgverzekeraars, die hun klanten met een betalingsregeling vroegtijdig afmelden bij het Zorginstituut.

Mensen die hun zorgpremie niet betalen, worden bij een premieachterstand van 6 maanden aangemeld als wanbetaler bij het Zorginstituut. Het Zorginstituut kan de premie vervolgens op het inkomen inhouden en de zorgtoeslag innemen.

Zorgverzekeraar CZ boekt de afgelopen jaren resultaten met een aangepast beleid voor wanbetalers. CZ helpt zijn verzekerden met een betalingsachterstand door maatwerk te bieden. De zorgverzekeraar houdt rekening met de persoonlijke omstandigheden van een persoon. Sinds CZ in 2013 is gestart met een nieuw debiteurenbeleid is het aantal meldingen van wanbetalers bij het ZiN aanzienlijk gedaald. Volgens ZiN heeft CZ de afgelopen drie jaar al 20.000 verzekerden afgemeld als wanbetaler. 

Door: Redactie Nationale Zorggids