Normal_lege-portomonnee-geld

Mensen die een brief van het Centraal Justitieel Incassobureau (CJIB) krijgen met het bericht dat ze een bestuursrechtelijke premie van 496 euro moeten betalen voor de zorgverzekering 2021, moeten dat niet zomaar doen. Hiervoor waarschuwt het CJIB. Er gaat een fysieke brief rond in CJIB-stijl, maar met vals rekeningnummer. Dit meldt Kassa. 

Het CJIB stuurt nog altijd fysieke brieven en geen e-mails, dus de kans dat iemand hierin trapt is volgens het bureau vrij groot. In de valse brief staat dat iemand de zorgpremie zes maanden of langer niet heeft betaald en daarom een bedrag van 496 euro  verschuldigd is aan het CJIB.

Valse gegevens

Om erachter te komen of de brief die je hebt ontvangen vals is, controleer je de betalingstermijn. Deze is in de frauduleuze brief heel kort, terwijl het CJIB mensen doorgaans weken de tijd geeft om een boete te betalen. Het rekeningnummer op de oplichtingsbrief is Duits en het geld voor het CJIB gaat altijd naarNederlandse banken.

Wie deze brief ontvangt, kan bij twijfel altijd bellen met het CJIB. Gebruik wel het nummer dat op de officiële staat van de instantie staat en niet het nummer op de valse brief. Betaal niet, tenzij je zeker weet dat de brief afkomstig is van het CJIB.

Door: Nationale Zorggids