Zeeuwen willen gedrag best aanpassen om knelpunten in de zorg op te lossen

Hoewel Zeeuwen vooral vinden dat de overheid en zorgverzekeraars verantwoordelijk zijn voor oplossingen voor uitdagingen in de zorg, is de helft van hen ook bereid zelf het gedrag aan te passen. Dit blijkt uit onderzoek in opdracht van de Zeeuwse Zorg Coalitie. De coalitie noemt het hoopgevend dat de inwoners van Zeeland ook hun eigen gedrag willen aanpassen om een bijdrage te leveren aan het oplossen van de knelpunten in de zorg. Dit meldt de Zeeuwse Zorg Coalitie. 

Uit onderzoek onder 1.100 Zeeuwen blijkt dat de meesten op de hoogte zijn van de uitdagingen in de zorg, zoals de huisartsentekorten en tekorten elders in de zorg. Zij zien in dat veranderingen hoog nodig zijn, ook voor zichzelf. Dan hebben ze het bijvoorbeeld over meer bewegen, naasten helpen en digitale afspraken maken met zorgverleners. Gezonder eten en drinken en mentaal gezond blijven staan ook op het lijstje.

Nauwe samenwerking

Volgens de Zeeuwse Zorg Coalitie is dit waardevolle informatie. “In Zeeland werken we nauw samen met inwoners, zorgaanbieders, alle Zeeuwse gemeenten en zorgverzekeraar CZ. En de inwoner zelf speelt ook een belangrijke rol bij de veranderingen die de zorg beschikbaar houden.”

Ook is de inwoners gevraagd naar oplossingen buiten zichzelf. Zij zien vooral verbeteringen mogelijk in samenwerkingen tussen zorginstellingen, het verbeteren van het imago van werken in de zorg en betere mogelijkheden voor zij-instromers.

Door: Nationale Zorggids / Johnne Levinsky