Doelgroepenvervoer

EDE - Uit een eerste inventarisatie van Kennisplatform Verkeer en Vervoer (KpVV) blijkt dat er in Nederland minimaal 154 particuliere (vrijwillige) initiatieven bestaan voor het regelen van doelgroepenvervoer en openbaar vervoer. Dat meldt Taxipro.nl.

De KpVV vermoedt dat dit aantal met wat extra zoekwerk flink hoger uit kan vallen. De initiatieven komen vooral tot stand op plekken waar de overheid er niet in slaagt om de vervoersstromen te regelen. "Vanuit sociale betrokkenheid wordt kleinschalig maatwerk georganiseerd dat veel beter aansluit bij deze specifieke vervoersvraag dan een overheid in de huidige situatie ooit zou kunnen doen", aldus de KpVV.

De KpVV is positief verrast door de uitkomsten van de inventarisatie. De burgerinitiatieven lopen uiteen van zeer kleinschalig tot semi-professioneel en bestaan uit onder meer ziekenhuisvervoer voor arme mensen en vervoer voor mensen met een beperking. De meeste initiatieven lopen zoveel mogelijk zonder steun vanuit de overheid en wanneer de overheid wel besluit tot financiële steun, zou dit volgens de initiatiefnemers onvoorwaardelijk moeten gebeuren.

© Nationale Zorggids / Ype van Woersem