Normal_werk_stage_praktijk

De FNV dringt bij het kabinet aan om de geplande herkeuring van ruim 200 duizend jonggehandicapten met een Wajong-uitkering uit te stellen tot er voor hen uitzicht is op werk. Als de herkeuring niet wordt uitgesteld, staat het sociaal akkoord wat de FNV betreft op losse schroeven. Dat meldt de Volkskrant.

Volgens FNV-voorzitter Ton Heerts ondermijnen de voorstellen van het kabinet het sociaal akkoord. 'Als staatssecretaris Klijnsma dit niet aanpast, moeten we weer met minister Asscher en premier Rutte om tafel.' De herkeuring is opgenomen in het sociaal akkoord over de arbeidsmarkt tussen het kabinet en de sociale partners. De FNV is niet tegen de herkeuring, maar heeft bezwaar tegen het tempo waarmee de plannen door het kabinet worden ingevoerd.

Het kabinet wil tussen januari 2015 en januari 2018 alle 240 duizend Wajongers herkeuren. Volgens Heerts is dat te snel. 'Er kan pas mee worden begonnen als er werk is voor die mensen. Anders worden er straks Wajongers goedgekeurd die daarmee met een enkeltje in de bijstand terechtkomen. Sommigen komen dan zelfs helemaal zonder inkomen te zitten omdat ze wat spaargeld hebben of omdat ze bij hun ouders wonen die een inkomen hebben. Dat gaat levens ruïneren en gezinnen ontwrichten', verwacht Heerts.

De coalitie voelt weinig voor uitstel. De geplande herkeuring is nodig omdat de Wajong-regeling is geëxplodeerd nadat de gemeenten in 2004 verantwoordelijk werden voor de bijstand. Gemeenten bleken steeds meer bijstandsgerechtigden naar het UWV te sturen voor een Wajong-keuring. De gemeenten raakten zo een bijstandsklant kwijt, die vervolgens een betere uitkering kreeg van het Rijk. Een volledige Wajong-uitkering bedraagt 75 procent van het minimumloon, wat neerkomt op 1.485 euro voor een volwassene. Ter vergelijking: de bijstand voor een paar bedraagt maandelijks 1.286 euro en voor een alleenstaande 643 euro.

© Nationale Zorggids