Normal_wcpapier

(Novum) - Openbare toiletten zijn voor mensen die in een rolstoel zitten vaak lastig bereikbaar. Dat blijkt uit onderzoek van het Nederlands Instituut voor Rolstoeltoegankelijkheid meldt de NOS dinsdag. Meer dan de helft van de toiletten die zijn bedoeld voor lichamelijk gehandicapten, kunnen niet worden gebruikt door mensen in een rolstoel.

Het instituut heeft 175 toiletvoorzieningen in winkelcentra, horeca, theaters, overheidsgebouwen, zorginstellingen en stations onderzocht. Slechts een derde van de bezochte toiletten bleek geschikt voor mensen in een rolstoel.

Bij bijna een kwart van de bezochte locaties bleek bovendien helemaal geen aangepast toilet aanwezig te zijn. Als er wel een wc is voor lichamelijk gehandicapten, wordt die soms gebruikt voor opslag. Andere toiletten zouden alleen per trap bereikbaar zijn of de deur zou niet helemaal open kunnen.

Ook in het wc-hokje gaat het nogal eens mis, stelt de NOS. Spiegels hangen soms te hoog, zeepbakjes zijn onbereikbaar en doorspoelen zonder hulp lukt niet altijd.