Normal_smartphone_app__2_

Dinsdag 11 augustus brengt wethouder Sport Sander Jansen samen met Jos Sprenkels van het Gehandicapten Platform Gemeente Zeist (GPPZ) een bezoek aan zwembad Dijnselburg in Zeist. Doel van het bezoek is het testen van Sportdrempelvrij, een app waarmee mensen met een beperking de bereikbaarheid, toegankelijkheid en bruikbaarheid van sportaccommodaties kunnen beoordelen. Dat meldt Gemeente Zeist.

Jansen: ‘‘We willen dat sport in Zeist voor iedereen toegankelijk wordt, ook voor mensen met een beperking. De informatie die met deze app verzameld wordt geeft ons de mogelijkheid om deze woorden in daden om te kunnen zetten. Met hulp van het GPPZ dragen we dan ook graag ons steentje bij in de ontwikkeling van de app.’’

Mensen met een beperking sporten gemiddeld minder vaak dan mensen zonder beperking en zijn ook minder vaak lid van een sportvereniging. Zowel sporters als niet-sporters met een beperking ervaren diverse belemmeringen bij het sporten, zoals problemen met vervoer, gebrek aan (kennis over) sportmogelijkheden en de ervaring dat sportaccommodaties niet of onvoldoende zijn aangepast of toegankelijk zijn.

Om deze redenen heeft het Mulier Instituut, in samenwerking met Foqus Consultancy - met steun van het Revalidatiefonds en het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport - de app Sportdrempelvrij ontwikkeld.

De app is bedoeld om meer inzicht te krijgen in belemmeringen die mensen met een beperking ervaren bij het bezoeken van bijvoorbeeld een sporthal, zwembad of voetbalveld. Dit kan als sporter, toeschouwer of vrijwilliger zijn. De informatie die met de app verzameld wordt komt online beschikbaar op www.sportdrempelvrij.nl (nu nog niet beschikbaar) en kan gebruikt worden door mensen met een beperking om een voor hun geschikte sportaccommodatie te vinden. Momenteel zit de app nog in de testfase.

© Nationale Zorggids