Normal_copyright_stockfreeimages_rolstoel_parkeerplaats

Afgelopen zaterdag was het de internationale dag van mensen met een beperking. In Nederland zijn er nog steeds veel openbare gelegenheden die niet voldoen aan de voorwaarden voor toegankelijkheid. Vooral obstakels die gemakkelijk weg te halen zijn, komen veel voor. Dit meldt NU.nl.

Het VN-verdrag voor de rechten van mensen met een beperking is onlangs geratificeerd. Nederland was één van de laatste landen in Europa. Eind oktober kwam staatssecretaris Van Rijn van Volksgezondheid met het Besluit Toegankelijkheid, waarin richtlijnen voor een toegankelijk Nederland staan. Dit besluit stuitte echter op veel weerstand. De Tweede Kamer eist dat Van Rijn voor 15 december aanstaande met een drastisch aangepast besluit komt.

Er vindt momenteel overleg plaats tussen het ministerie van Volksgezondheid en belangenbehartigers voor mensen met een beperking, zoals Ieder(in), LPGGz, Per Saldo en LFB. De Coalitie voor Inclusie wil dat er duidelijkheid komt voor alle vormen van toegankelijkheid per sector, per beperking.

“Je moet hierbij denken aan heel diverse vormen van toegankelijkheid. Dus niet alleen dat gebouwen toegankelijk zijn voor rolstoelen, maar ook bewegwijzering in braille, schriftelijke- of gebarencommunicatie voor slechthorenden en begrijpelijke taal voor mensen met een verstandelijke beperking”, zegt Jenny Goldschmidt, voorzitter van de Coalitie voor Inclusie. 

Door: Redactie Nationale Zorggids