Commissie kritisch op geheime uitjes zorgboerderij naar genezingsdiensten

De klachtencommissie Landbouw en Zorg vindt het verwerpelijk dat kwetsbare kinderen van een zorgboerderij in Gelderland werden meegenomen naar bevrijdings- en genezingsdiensten. Ook noemt de commissie de religieuze uitjes door United Souls schandelijk en zeer ernstig. Kinderen met autisme en andere kwetsbaarheden werden onderworpen aan religieuze rituelen, gebeden en verbrandingen van ‘duivelse’ spullen. Tegen kinderen werd gezegd dat ze tijdens een genezingsdienst konden genezen van hun autisme. Dit meldt NOS.

Dit alles gebeurde zonder toestemming van de ouders. Toch kwam een groep hier begin dit jaar achter en diende een klacht in bij het Instituut voor Agrarisch Recht. Hieronder valt ook de klachtencommissie Landbouw en Zorg. De klachten gingen niet alleen over religieuze bijeenkomsten, maar ook over slecht eten op de zorgboerderij en mishandeling. Op de meeste punten zijn de ouders in het gelijk gesteld, behalve op het punt van slecht eten.

Geloof centraal gesteld

Volgens de commissie heeft de eigenaresse van de zorgboerderij in Wekerom haar geloof centraal gesteld en niet de zorg voor de kwetsbare kinderen. Zij zijn bewust en opzettelijk in aanraking gebracht met extreme geloofsovertuigingen. “Dat past niet bij het verlenen van goede zorg”, aldus de commissie. Deze diensten kunnen emotioneel en psychisch schadelijk zijn voor deze groep kinderen.

Eigenaresse niet geloofwaardig

Nog altijd ontkent de eigenaresse betrokkenheid. Ze zegt er niet bij te zijn geweest en niet verantwoordelijk te zijn voor de veroorzaakte schade. Daar gaat de commissie niet in mee. “Het bevestigt dat de eigenaresse de indruk niet wekt open te staan voor verbetering van haar zorgverlening op dit punt.” Inmiddels zijn alle doorverwijzingen naar de zorgboerderij stopgezet. Er verblijven op dit moment ook geen kinderen meer.

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky