Normal_geld_rekenmachine

Veranderingen binnen de gehandicaptenzorg hebben voor een verlies van 400 miljoen euro geleid in 2015. Dit stelt de Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland (VGN). De decentralisatie die in 2015 van start ging, kostte al 200 miljoen euro aan omzetverlies. Echter blijkt de sector er toch redelijk goed voor te staan, ondanks de omzetdaling. Dit meldt Skipr. 

In 2015 kwamen er een aantal maatregelen die de gezondheidszorg beïnvloedde. De decentralisatie, waarbij taken van de Overheid werden overgeheveld naar de gemeenten, zorgde voor aardig wat opschudding in de zorg. Naast problemen met de uitvoering van nieuwe taken door de gemeenten, had de decentralisatie ook financiële consequenties. Volgens de VGN liep de gehandicaptenzorg dat jaar 400 miljoen euro mis. De helft daarvan kwam door het dalen van de omzet. De andere helft kwam door het uitblijven van financiële voordelen die hadden plaatsgevonden als het beleid niet was gewijzigd.

Dat het relatief goed gaat met de sector, verklaart de VGN door innovatief beleid en anticipatie op de kortingen die oorspronkelijk zouden komen, maar die later door de overheid geschrapt werden. De financiële positie kan per instelling wisselen, maar over het algemeen is het beeld positief. Via een factsheet kunnen instellingen hun eigen positie spiegelen aan het landelijk gemiddelde.

Door: Redactie Nationale Zorggids