Normal_jetta_klijnsma

Volgens verzekeringsmakelaar Aon zijn er te weinig mensen met een arbeidsbeperking op de arbeidsmarkt. Hierdoor kunnen werkgevers zich niet houden aan de afspraken die gemaakt zijn in de Wet banenafspraak om mensen met een beperking aan een baan te helpen. Dit meldt Binnenlands Bestuur.

Aon schrijft dit in een brief aan demissionair staatssecretaris Jetta Klijnsma van Sociale Zaken. De organisatie heeft het doelgroepenregister, waarin wordt bijgehouden hoeveel personen met een arbeidsbeperking onder de banenafspraak vallen, nader bekeken. Uit hun analyse blijkt dat dit aantal sinds 2015 snel minder wordt. Als dit de komende tijd in hetzelfde tempo doorgaat, dan zullen alle mensen uit het doelgroepenregister eind 2018 van werk zijn voorzien. In 2015 zaten er 270.000 mensen in het register, eind 2016 was dit aantal gedaald naar ongeveer 210 duizend mensen. “In de praktijk betekent dit dat werkgevers onmogelijk aan de afspraken kunnen voldoen, omdat er paradoxaal genoeg te weinig arbeidsbeperkten zijn”, aldus Aon.
 
Dit komt onder andere doordat het aantal mensen met een Wajonguitkering is gedaald. Door de invoering van de Participatiewet per 1 januari 2015 krijgen jongeren alleen bij volledige en duurzame arbeidsongeschiktheid nog een Wajong-uitkering. Aon voorziet dat de daling van het aantal arbeidsbeperkten door natuurlijk verloop ook na de herkeuring doorzet. Daarmee komt de Wet Banenafspraak verder in het gedrang. 
 
Aon roept staatssecretaris Klijnsma daarom op de banenafspraak opnieuw te bezien. Deze afspraak houdt in dat er in de periode tot en met 2025 in totaal 125.000 banen bij reguliere werkgevers moeten komen die speciaal zijn bestemd voor mensen met een arbeidsbeperking: 100.000 bij werkgevers in de markt en 25.000 bij overheidswerkgevers. Het bedrijfsleven is heel goed op weg, maar de overheid blijft achter. Als de gestelde aantallen niet gehaald worden, kunnen hiervoor boetes uitgedeeld worden.
 
Door: Redactie Nationale Zorggids