Normal_stemlokaal__verkiezingen__stemmen

Mensen met een verstandelijke beperking die hun stem voor de gemeenteraadsverkiezingen willen uitbrengen, kunnen voor ondersteuning naar de website hoewerktstemmen.nl. Een website opgericht door ProDemos, Stichting Leerzelfonline en zorgorganisatie Ipse de Bruggen. Verstandelijk beperkte stemgerechtigden kunnen ook een bijeenkomst ‘Stem jij ook?’ bijwonen. Deze vinden tussen nu en 21 maart verspreid door het land plaats. Dat melden stemjijook.nu en Zorgvisie. 

De initiatiefnemers vinden het belangrijk dat mensen met een beperking goed geïnformeerd worden over de gemeenteraadsverkiezingen. Het is de bedoeling dat ze uitgelegd krijgen wat een gemeenteraad is en doet, hoe ze bepalen op wie ze stemmen, wat de gang van zaken is in een stembureau en hoe ze een stem kunnen uitbrengen.

Tijdens de vorige - landelijke - verkiezingen vorig jaar bleek dat het stemproces nog lang niet toegankelijk is voor iedereen. Mensen met een verstandelijke beperking snappen het stembiljet nauwelijks en het proces dat leidt naar een stem ook niet.

Verstandelijk beperkten en laaggeletterden die naar de website hoewerkstemmen.nl gaan, krijgen zo gemakkelijk mogelijk uitgelegd hoe de gemeenteraadsverkiezingen in zijn werk gaan en krijgen ze met voorbeelden, simpele teksten en een voice-over uitgelegd wat hun rol is tijdens de verkiezingen. 

Door: Redactie Nationale Zorggids