‘Politie had beter moeten luisteren naar gearresteerde demonstrant met beperking’

 Een vrouw met een fysieke beperking die tijdens een klimaatprotest in 2021 werd gearresteerd, diende hierover een klacht in bij de Nationale Ombudsman. De klacht ging over hoe de agenten haar behandelden en afvoerden. De Nationale Ombudsman concludeert nu dat de politie op bepaalde vlakken fouten heeft gemaakt. Zo gaf ze bij de aanhouding aan dat ze vanwege medische redenen niet op een bepaalde manier getild mocht worden, maar dat gebeurde toch. Dit meldt het Algemeen Dagblad.

Toen ze zich verzette tegen het optillen van de agenten, werd ze geboeid en naar de politiewagen gereden op een karretje. Haar arm werd daarbij pijnlijk op haar rug gedraaid en agenten schreeuwden en lachten haar uit. Agenten namen haar niet mee naar het politiebureau, maar zetten haar aan de kant van de weg uit de auto.

Beter luisteren

Na het incident diende ze hier een klacht over in bij de politie. Deze kon echter niets over de aanhouding of betreffende agenten vinden. Na onderzoek door een klachtencommissie kwam een conclusie: de vrouw had niet uit de auto gezet mogen worden. Haar overige klachten werden ongegrond geklaard. Daarop diende zij deze in bij de Nationale Ombudsman. Die vindt dat de registratie onvoldoende is geweest omdat de betrokken agenten hierdoor niet gevonden konden worden. Ook hadden zij beter naar de vrouw moeten luisteren. “De politie had in gesprek kunnen gaan over de manier waarop zij het beste verplaatst kon worden. Zo had de vrouw, als demonstrant met een onzichtbare beperking, veilig kunnen demonstreren.”

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky