Normal_meervoudige_beperking__handicap__rolstoel

Door een aflopende vergunning dreigt een zorginstelling voor kinderen met zeer ernstige en meervoudige beperkingen (ZEVMB) haar pand kwijt te raken. Het lijkt een onmogelijke missie om een ander geschikt gebouw te vinden voor deze zeer hulpbehoevende groep kinderen van De Waggelmannetjes in Osdorp. Dit meldt AT5. 

Dankzij De Waggelmannetjes kunnen kinderen die zware zorg nodig hebben toch meedoen met de maatschappij. De zorginstelling biedt naast dagopvang en thuiszorg ook vakantieopvang en logeerweekenden. Oprichter en eigenaar Youssra Noureddine - van Lochem begon met een kleinschalige zorginstelling aan huis, wat geen problemen opleverde. Maar toen ze naar een andere woning verhuisde om meer kinderen te kunnen opvangen, stond het bestemmingsplan het De Waggelmannetjes niet langer toe om daar te blijven bestaan.

Uitzondering

Amsterdam is blij met de voorziening en gaf daarom in 2022 een 2-jarige uitzondering op het bestemmingsplan af. De gemeente helpt Noureddine – van Lochem ook met het vinden van een geschikte nieuwe locatie, maar die is vooralsnog niet gevonden. De beschikbare, geschikte panden hebben geen maatschappelijke functie en die is wel noodzakelijk. Mocht er geen nieuw onderkomen gevonden worden, staan er over iets meer dan een jaar veertien kinderen op straat. Er zijn maar weinig andere plekken waar deze kinderen naartoe kunnen, dus dan zouden ze terug moeten naar huis.

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky