Mensen met lichamelijke beperking staan open voor milieuvriendelijke zorg

Zorg ontvangen waarbij rekening wordt gehouden met het milieu? 38 procent van de mensen met een chronische ziekte of lichamelijke beperking staat hier open voor, mits de behandeling effectief voor hen is. Ruim één of de vijf wil wel zeer milieuvriendelijke medicatie slikken, zelfs als het minder effectief is. Dit meldt Nivel. 

De gezondheidszorg stoot flink wat broeikasgassen uit. Door bij een groep intensieve zorggebruikers, zoals chronisch zieken en mensen met een lichamelijke beperking, over te stappen op milieuvriendelijkere zorg, zou de totale milieubelasting op de zorg flink omlaag gaan. Uit onderzoek van Nivel blijkt dat een grote groep hier ook voor open staat, zolang hun behandeling effectief is. 5 procent wil de meest milieuvriendelijke behandeling ontvangen, zelfs als de kwaliteit van zorg hiermee iets omlaag gaat. Een ruime meerderheid van de chronisch zieken of mensen met een beperking geeft nog altijd de voorkeur aan zorg dat aansluit bij wat zij nodig hebben. Dit kan betekenen dat er helemaal geen rekening wordt gehouden met het milieu.

Medicijnvoorkeur 

Als chronisch zieken of mensen met een beperking konden kiezen uit drie soorten medicijnen: heel effectief maar erg milieuonvriendelijk, iets minder effectief maar milieuvriendelijker of heel erg milieuvriendelijk maar het minst effectief, zou 22 procent kiezen voor het meest milieuvriendelijke maar minst effectieve medicijn. Meer mensen met een chronische ziekte of beperking kiezen hiervoor dan mensen in de algemene bevolking. Mannen binnen deze doelgroep kiezen vaker voor het minst milieuvriendelijke medicijn dan vrouwen. Ook kiezen mensen in zeer stedelijke gebieden vaker voor minder milieubelastende medicatie dan mensen in een matig of weinig stedelijk gebied.

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky