Zeeland mag met groots regioplan aan de slag met toegankelijk houden van zorg

Zorgverzekeraar CZ en Zilveren Kruis hebben akkoord gegeven op transformatiegelden voor de Zeeuwse zorg. Tien zorginstellingen krijgen 83,4 miljoen euro aan geld vanuit het Integraal Zorgakkoord (IZA). Zij hebben speciale projecten ontwikkeld waarmee versneld invulling gegeven kan worden aan het regioplan ‘Samen houden we Zeeland én de Zeeuwse zorg gezond’ van de Zeeuwse Zorg Coalitie. Dit meldt CZ. 

Landelijk is 2,8 miljard euro beschikbaar gesteld voor transformaties in de zorg die impact maken. Hiervoor kunnen zorgorganisaties een aanvraag indienen bij zorgverzekeraars. De grootste aanvraag in Nederland tot nu toe is die van de Zeeuwse Zorg Coalitie, die een breed pakket van oplossingen heeft gepresenteerd in een regioplan. Inwoners van Zeeland zijn zelf ook betrokken geweest bij het opstellen van de aanpak.

Ambitieus en realistisch plan

Bestuursvoorzitter Joep de Groot van CZ zegt dat er in Zeeland nu een ambitieus en realistisch plan klaarligt dat de zorg toegankelijk houdt. Met de investering van CZ en Zilveren Kruis kunnen zorgverleners meer passende zorg, preventie, minder registratielast en digitalisering realiseren. “We gaan de toekomst van de zorg samen vormgeven, dankzij deze grootschalige en innovatieve aanpak minimaliseren we oplopende wachttijden en houden inwoners toegang tot zorg.”

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky