psygisch, gesteldheid, wetenschap

TILBURG (Novum) - Agenten hebben niet vaker dan last van psychische klachten dan andere beroepsgroepen. In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, blijken politiemensen evenveel mentale klachten te ervaren als bankpersoneel en supermarktmedewerkers. Dat blijkt uit onderzoek van Nederlandse wetenschappers van onder meer Tilburg University, dat afgelopen week verscheen in het British Medical Journal Open.

Vaak wordt van politiemensen gedacht dat hun beroep een risico vormt voor hun psychische gesteldheid, maar daar was volgens de onderzoekers geen empirisch bewijs voor. De wetenschappers lieten ruim zeshonderd Nederlandse agenten van verschillende korpsen vragen beantwoorden over hun psychische gesteldheid. Die werden vergeleken met negen andere beroepsgroepen. Uit de vergelijking bleken de agenten niet vaker last te hebben van onder meer angst, depressie of gevoelens van vijandigheid dan de andere groepen.

De resultaten kunnen deels worden verklaard door de strenge politieopleiding in Nederland, denken de onderzoekers. Ongeveer negentig procent van de aanmelders komt niet door de toelatingsprocedure. Ook wordt in de training van agenten veel aandacht besteed aan het omgaan met stressvolle situaties.

Vooral politievakbonden wijzen er vaak op hoe zwaar het politiewerk fysiek en psychisch is. In juni werd de Stichting Waardering Erkenning Politie opgericht, die zich onder meer inzet voor de waardering en erkenning van politiemensen.