Normal_icj-cji_hearing_1_hoorzitting_rechter_justitie_wiki_-c_

AMSTERDAM - Afgelopen donderdag gaf de rechter een Bredase verslavingskliniek Momentum gelijk dat zorgverzekeraar CZ de vergoeding voor hulp in de Noord-Brabantse zorgaanbieder niet mag verlagen van 75 naar 50 procent. Daarop heeft de verzekeraar laten weten dat het hiertegen in hoger beroep zal gaan, zo meldt Zorgvisie.

Met de verlaging wil CZ, net als andere zorgverzekeraars zoals Achmea en VGZ, de kosten in de zorg nog kunnen beheersen, omdat zij zo selectiever kunnen inkopen. Door het vonnis van de rechter vrezen zij echter dat deze doelstelling voor de geestelijke gezondheidszorg (ggz) niet wordt gehaald.

Volgens een woordvoerder van CZ is verslavingzorg geen groeimarkt, terwijl er elk jaar nieuwe aanbieders bijkomen die de zorg vaak in het buitenland aanbieden. Er is zo weinig inzicht in de kwaliteit en doelmatigheid van die zorg. “Het kan toch niet zo zijn dat zorgverzekeraars die rekeningen van ongecontracteerde aanbieders verplicht moeten vergoeden?”

Bovendien zou het zogeheten Toezichtkader zorgplicht zorgverzekeraars (Zvw) van de Nederlandse Zorgautoriteit verzekeraars de ruimte bieden om de vergoeding voor niet-gecontracteerde zorgaanbieders te verlagen.

Momentum is echter van mening dat een lagere vergoeding strijdig is met het recht van patiënten om zelf een arts te kiezen.

© Nationale Zorggids / Martijn Keitz