Normal_toiletpapier_wc__still_

Kinderen met ADHD hebben vaker last van verstopping en ontlastingsincontinentie dan leeftijdsgenoten zonder ADHD. Dat blijkt uit een Amerikaans onderzoek van de Uniformed Services University of the Health Sciences, zo meldt Gezondheidsnet.

Voor het onderzoek werden de gegevens van bijna 750.000 kinderen van 4 tot 12 jaar verzameld. Van deze kinderen kregen 33.000 de diagnose ADHD. Hiervan bleek 4,1 procent last te hebben van obstipatie. Van de kinderen zonder ADHD had 1,5 procent last van verstopping. Bovendien had 0,9 procent van de ADHD’ers ontlastingsincontinentie, tegenover 0,15 procent van de leeftijdsgenoten zonder ADHD.

Zelfs als de resultaten werden gecorrigeerd voor andere factoren, zoals leeftijd, geslacht en plaats in het gezin, bleken ADHD’ers zes keer zo vaak obstipatie en drie keer zo vaak ontlastingsincontinentie te hebben als leeftijdsgenoten zonder ADHD. Het onderzoek suggereert een relatie tussen ADHD en darmproblemen, maar toont niet aan dat de gedragsstoornis de verstopping of incontinentie veroorzaakt. De onderzoekers vermoeden dat kinderen met ADHD mogelijk minder snel reageren op lichamelijke signalen dat ze naar de wc moeten. De resultaten van het onderzoek verschenen in het tijdschrift Pediatrics.

© Nationale Zorggids