Normal_botsing_verkeersongeval_auto_tegen_boom

Mensen met ADHD blijken vaker betrokken bij verkeersongelukken. Dit komt naar voren uit een Zweeds onderzoek dat werd gepubliceerd in JAMA Psychiatry. Dat meldt Medisch Contact.

Onderzoeker Zheng Chang en zijn collega’s van het Karolinska Instituut gebruikten gegevens van het Zweedse bevolkingsregister om na te gaan of mensen met ADHD een grotere kans lopen op ernstige verkeersongelukken. Dat bleek inderdaad het geval. Van de mannen met ADHD had 6,5 procent in een periode van vier jaar minstens één ernstig ongeluk meegemaakt. Bij de mannen zonder ADHD gold dat voor 2,6 procent. Van de vrouwen met ADHD was 3,9 procent betrokken bij een verkeersongeluk, tegenover 1,8 procent van de vrouwen zonder ADHD.

Daarnaast analyseerden de onderzoekers of de kans op een ongeluk beïnvloed wordt door het gebruik van ADHD-medicatie. Bij mannen bleek dat inderdaad zo te zijn; het nemen van medicatie blijkt de kans op een ongeluk te halveren. Opmerkelijk genoeg bleek dit bij vrouwen niet aantoonbaar. Bij vrouwen bleek de kans op een ernstig ongeval zelfs iets hoger in het geval van medicijngebruik.

Onoplettendheid en afleiding worden genoemd als de meest voorkomende oorzaken van verkeersongelukken.

© Nationale Zorggids