Normal_hersenen_brein_hersenscan_

Psychiatrische criminelen die een ernstig misdrijf hebben gepleegd, moeten onderzocht worden in een hersenscanner. Dat vindt Nijmegenaar Robbert-Jan Verkes, hoogleraar forensische psychologie aan de Radboud Universiteit, meldt de Gelderlander. 

Op deze manier kan het gevaar op herhaling en de mate van toerekeningsvatbaarheid beter worden ingeschat. "Een hersenscan kan helpen om te bepalen of iemand een stoornis heeft of niet. En vaak ook: of die stoornis wel of niet te behandelen is. Binnen tien jaar zal dit in strafrechtzaken volop mogelijk zijn, voorzie ik; de ontwikkelingen gaan zeer snel."

Rechters hebben op dit moment onvoldoende inzicht in psychiatrische stoornissen van criminelen en de behandelbaarheid daarvan, vindt Verkes. Hij is als deskundige actief in strafzaken en werkzaam in tbs-kliniek De Pompestichting. Gevangenen hebben geen baat bij gevangenisstraffen, stelt hij. "Ze zijn over het algemeen veel meer gebaat bij een zo snel mogelijke behandeling. Dáár wordt de maatschappij veiliger van."  

© Nationale Zorggids