Logo_zonmw_logo2

Kenniscentrum ZonMw gaat op verzoek van minister Schippers van Volksgezondheid een nieuw onderzoeksprogramma uitwerken dat gebruikt kan worden in de geestelijke gezondheidszorg. In dit programma staan vroege behandeling en gepersonaliseerde zorg centraal. Dit meldt het kenniscentrum ZonMw op haar website.

Er worden verschillende onderwerpen behandeld in het programma voor de ggz. Zo is er onderzoek naar het voor het voorkomen en genezen van depressies, zowel in de brede zin als specifiek voor tieners en jonge vrouwen. Ook de relatie tussen voeding en psychische gezondheid wordt behandeld in het nieuwe project van ZonMw.

Het nog te ontwikkelen programma is gebaseerd op de 'Onderzoeksagenda ggz, De juiste behandeling op het juiste moment' die afgelopen maart is opgesteld. Verschillende Nederlandse verenigingen en organisaties binnen de ggz werkten mee aan de agenda, waaronder de Nederlandse Vereniging voor Psychiatrie (NVvP), het Landelijk Platform GGz (LPGGz) en het Nederlands Instituut van Psychologen (NIP).

In totaal zal het programma zo'n vijftig miljoen euro gaan kosten en is er een looptijd van tien jaar ingepland. Het ministerie voor Volksgezondheid heeft voor de komende twee jaar alvast tien miljoen euro toegezegd. ZonMW zal in de nabije toekomst het programmavoorstel verder uitwerken.

© Nationale Zorggids