Logo_logo-ggz-oost-brabant

Naar aanleiding van de Zembla-uitzending over het tekortschieten van GGZ Oost Brabant bij casussen met een dubbeldiagnostiek start de ggz-instelling een intern onderzoek. De organisatie is geraakt de door de beelden en wil weten wat er niet goed genoeg is en hoe de zorg verbeterd kan worden. Een externe deskundige zal het onderzoek begeleiden. Dat meldt het Brabants Dagblad.

Geneesheer-directeur Henk Hanegraaf zei in een uitzending van Zembla dat bijvoorbeeld autisten met een alcoholverslaving bij de ggz-instelling niet de juiste behandeling kunnen krijgen. Hanegraaf doelt hiermee op een patiënt genaamd Martijn die twee jaar lang onder behandeling was bij GGZ Oost Brabant. Hij had asperger en gebruikte veel drugs. De instelling is onvoldoende toegekomen aan de behandeling van zijn autisme en om zijn drugsverslaving te temperen was er hulp nodig geweest van ketenpartners als verslavingszorginstellingen.

“Wij zijn onvoldoende toegekomen aan het behandelen van zijn autisme. Wij zijn geen klinische afdeling om autisme te behandelen”, zegt Hanegraaf. Over de tekortkoming van de ggz-instelling op het gebied van zijn verslavingsbehandeling zegt hij: “Daar kunnen we wel wat mee, maar tot op beperkte hoogte. Als het een groot deel van de problematiek wordt, dan hebben we daar de ketenpartners voor nodig.” Toch was dan alsnog het probleem niet opgelost, want ketenpartners in de verslavingszorg kunnen niets doen aan autisme.

Het is nog niet bekend wanneer het onderzoek wordt afgerond en wanneer de resultaten bekend worden gemaakt. 

©Nationale Zorggids