Ouders verlamde Geuko hopen via hoger beroep behandeling vergoed te krijgen

De 11-jarige Geuko lijdt al sinds 2016 aan Acute Flaccid Myelitis (AFM) Dit heeft hem bijna volledig verlamd. Hij zit in een rolstoel en continu aan de beademing. De zorgverzekeraar van het gezin vindt dat zijn voorgeschreven behandelingen niet vergoed kunnen worden, waardoor Geuko niet de behandelingen kan krijgen die hij nodig heeft. In het kort geding hierover kreeg de verzekeraar gelijk, maar Geuko’s ouders laten het er niet bij zitten. Ze gaan in hoger beroep. Dit meldt Assen.nieuws.nl. 

Het gaat om een dure behandeling in de Verenigde Staten die de verzekeraar niet wil vergoeden. Die stelt dat de situatie moeilijk is, maar dat het zich moet houden aan de wet- en regelgeving. Wel wil de verzekeraar uit coulance 100.000 euro van de benodigde 350.000 euro bijdragen. Dit bedrag is gebaseerd op wat de behandeling in Nederland zou kosten.

Hoewel de rechter onlangs niet twijfelde aan de noodzaak van de behandeling, vond hij dat hij niet de juiste persoon was om hierover te beslissen. Deze verwees hiervoor door naar Zorginstituut Nederland, maar die organisatie stelt niet over het individu te kunnen gaan. Kortom, de rechter zou alsnog moeten beslissen. Daarom gaan de ouders in hoger beroep, en omdat er volgens hun advocaat genoeg bewijs is dat aantoont dat de behandeling voldoet aan de stand van wetenschap en praktijk. De intensieve revalidatie waar het hierom gaat, zou zelfs in 2024 in het basispakket komen. Tegelijkertijd geeft dit geen garantie op juiste zorg voor Geuko.

Crowdfundingsactie

In 2019 ging hij al naar de VS voor een behandeling. “We zagen hem gewoon opknappen. Voor die tijd kon hij nauwelijks zelf ademhalen, maar daar werd hij zo sterk dat hij het 1,5 uur alleen kon.” Na de behandeling verslechterde zijn toestand echter weer. Mochten ze ook in hoger beroep bot vangen, dan is er een crowdfundingsactie opgezet als ‘back-up’. Er is nog 27.000 euro nodig om een nieuwe reis naar de VS te kunnen maken.

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky