Normal_depressief

Gisteren is in Nederland een proef gestart om het aantal zelfmoorden terug te dringen. In zeven regio's in ons land wordt gebruik gemaakt van de nieuwe aanpak, die in het buitenland al veel succes heeft behaald. Daar daalde het aantal zelfmoorden met dertig procent. Met de proef wordt uitgezocht of dat aantal ook in Nederland omlaag gaat. Dit meldt NOS. 

De regio's die deelnemen staan bekend om een relatief hoog zelfmoordaantal. Het gaat om Zuid-Oost Brabant, Zaanstreek-Waterland, Zeeland, Friesland, Groningen, Haarlem-Kennemerland en Den Haag. Het is de bedoeling dat hulpverleners zoals dokters en therapeuten gaan samenkomen om te leren welke aanpak wel en welke niet werkt.

Ook wordt het publiek middels campagnes aangespoord om het taboe te doorbreken. Mensen zouden vaker moeten vragen of iemand denkt aan zelfmoord, en hem of haar aansporen om hulp te zoeken. Nabestaanden zeggen vaak dat zij wel signalen zagen, maar niet zo'n persoonlijke vraag wilden stellen. Het is daarom goed om aandacht te vragen voor de benadering van mensen die mogelijk aan zelfdoding denken.

Door: Redactie Nationale Zorggids