Normal_harde_schijf_laptop_media_digitaal

Het Trimbos-instituut gaat samen met 113Online en de Ivonne van de Ven Stichting een nieuw suïcidepreventie project uitvoeren. In dit project staat de vraag of massamedia bijdraagt aan suïcidepreventie centraal. Dat meldt het Trimbos-Instituut.

Middels een literatuurstudie, een onderzoek onder hulpzoekenden van hulplijn 113Online, een expert opinion ronde, een analyse van krantenartikelen en focusgroepen met mediaprofessionals onderzoekt Trimbos de rol van massamedia bij suïcidepreventie. Massamedia weet vaak welke informatie niet vermeld moet worden om kopieergedrag te vermijden. Echter is niet bekend welke informatie kan bijdragen aan de preventie van zelfmoord.

Naar verwachting is het project op 1 maart 2018 afgerond. Na afloop is er meer kennis over hoe berichten in de media hulpzoekgedrag bij zelfmoordneigingen kunnen stimuleren. De bestaande 10 tips voor berichtgeving over suïcide wordt door de Ivonne van de Ven Stichting uitgebreid en gedeeld met mediaprofessionals. De resultaten van het project worden ook beschreven in een wetenschappelijk artikel. .

Door: Redactie Nationale Zorggids