Normal_gevangenis_cel

Neemt minister Sander Dekker nu eindelijk de verantwoordelijkheid voor de toenemende risico’s voor de samenleving, nu blijkt dat tbs-klinieken flinke verliezen lijden door lage tarieven? Dat is de vraag die SP-Kamerlid Sander Van Nispen de minister voor Rechtsbescherming vroeg. Drie klinieken slepen het ministerie van Justitie en Veiligheid voor de rechter om de lage vergoedingen voor vrijheidsbeperkende maatregelen in de tbs. Dit meldt het Parool. 

De klinieken die het ministerie voor de rechter slepen zijn Inforsa in Amsterdam, de Kijvelanden in Rotterdam en Van der Hoeven Kliniek in Utrecht. Antes en GGNet zijn er tijdens het kort geding op 14 januari 2020 ook bij. Alle klinieken vinden dat ze te weinig betaald krijgen voor gedwongen behandelingen van patiënten. Stijgen de tarieven niet, dan staakt Inforsa behandelingen die door de rechter zijn opgelegd. In drie jaar tijd boekte de kliniek een verlies van vier miljoen euro.

Veiligheid van maatschappij aangetast

Van Nispen wil voorkomen dat tbs-instellingen hun behandelingen staken, juist omdat deze moeten bijdragen aan een veiligere samenleving. “De behandelingen zijn erop gericht om de veiligheid van de maatschappij te waarborgen. Als de instellingen verlies lijden en met hun behandelingen stoppen, tast dat de veiligheid van de maatschappij aan; een slechte zaak.”

Door: Nationale Zorggids