Normal_pexels-cottonbro-3694016

Uit onderzoek van PsyQ Kenniscentrum ADHD en het Trimbos-instituut blijkt dat symptomen van volwassenen met ADHD verergeren door symptomen van slapeloosheid (insomnia). Slaapgebrek versterkt het negatieve effect van ADHD-symptomen op de psychische gezondheid. Daarom moet er meer aandacht komen voor de relatie tussen ADHD en slapeloosheid, zowel bij de behandeling als bij de screening van patiënten. Dit meldt het Trimbos-instituut. 

Dat er een verband bestaat tussen slapeloosheid en ADHD was al langer bekend. Het onderzoek ging dieper en richtte zich op de effecten van het gelijktijdig optreden van symptomen van ADHD en slapeloosheid. Hieruit bleek dat slapeloosheid het negatieve effect van ADHD-symptomen op de psychische gezondheid en productiviteit van volwassenen versterkt. Dit was van toepassing op twee typen symptomen van ADHD, te weten aandachtstekort en hyperactiviteit. Het negatieve effect kon niet verklaard worden door andere psychische aandoeningen.

Uit eerder onderzoek is gebleken dat ADHD en slapeloosheid samenhangen met een mindere psychische gezondheid en een lage productiviteit. Toch is er te weinig rekening gehouden met de invloed van andere psychische aandoeningen. Het huidige onderzoek laat zien dat de negatieve effecten groter zijn, wanneer symptomen van ADHD en slapeloosheid gelijktijdig voorkomen.

Door: Nationale Zorggids