Ook in 2022 meer voorschrijvingen van psychofarmaca aan jongere vrouwen

Begin 2021, tijdens de tweede lockdown in verband met de coronapandemie, nam het voorschrijven van geneesmiddelen tegen angst en depressie bij jongeren toe. Begin 2022, na opheffing van de coronamaatregelen, zien we nog altijd meer voorschrijvingen van deze middelen bij jonge vrouwen. Dat meldt Nivel. 

In de tweede lockdown (najaar 2020-voorjaar 2021) kregen zowel jonge mannen als jonge vrouwen in 2021 gemiddeld vaker een antidepressivum voorgeschreven dan in 2019. Deze stijging zette in het eerste half jaar van 2022 door onder jonge vrouwen, terwijl de trend onder jonge mannen stabiliseerde. Dit beeld is in lijn met eerdere bevindingen van het Nivel, namelijk dat jonge vrouwen in 2021 vaker de huisarts bezochten met depressieve gevoelens en angst. Voor andere leeftijdsgroepen waren geen grote veranderingen te zien in voorschrijven krijgen van psychofarmaca tijdens coronapandemie.

Negatieve psychische gevolgen coronapandemie treffen jongeren het hardst

Het lijkt dat de negatieve psychische gevolgen van de coronapandemie en de maatregelen ter verspreiding van corona lang aanhouden, vooral invloed heeft op jongeren. Mogelijk spelen ook andere factoren een rol, zoals moeite met het vinden van betaalbare woonruimte of de oplopende inflatie waardoor alles duurder wordt. Het is belangrijk om oog te blijven houden voor de psychische gezondheid van jongeren. Ook is het van belang om, wanneer de angststoornis of depressie behandeld is, aandacht te besteden aan het geleidelijk afbouwen van antidepressiva. Dit om risico’s van langdurig antidepressivumgebruik te beperken.

Door: Nationale Zorggids