Normal_teamalert_rij_ballonvrij

De meeste jongeren vinden lachgasgebruik in het verkeer gevaarlijk. Toch zijn er jongeren die met lachgas deelnemen aan het verkeer. Dit komt door zelfoverschatting en een verkeerde inschatting van de risico’s. Ook vinden jongeren het vervelend om als passagier de bestuurder aan te spreken op lachgasgebruik in de auto. Dit blijkt uit onderzoek van jongerenorganisatie TeamAlert, meldt TeamAlert.

Lachgasgebruik in het verkeer is een zorgwekkend probleem onder jongeren in Nederland. Zo zijn er de afgelopen jaren al veel verkeersincidenten geweest met lachgas.

Hallucineren, flauwvallen of verlamming in de benen: het zijn verschillende bijwerkingen die lachgas in het verkeer levensgevaarlijk maken. Voor veel jongeren is de auto echter de plek om lachgas te gebruiken. Zo geeft een (stilstaande) auto veel comfort en privacy. De drempel om toch de auto te starten is hierdoor minder hoog, wat leidt tot gevaarlijke verkeerssituaties.

Lachgas eigen verantwoordelijkheid

TeamAlert onderzocht het gebruik van lachgas onder jongeren in het verkeer. Veel jongeren voelen zich niet verantwoordelijk voor het lachgasgebruik van anderen. Ze willen zich niet bemoeien met het gedrag van anderen en praten nauwelijks met elkaar over het gebruik. Hoewel jongeren vinden dat lachgas in het verkeer gevaarlijk is, vindt een op de vier jongeren het vervelend om een bestuurder aan te spreken op lachgasgebruik. Zo blijkt uit het onderzoek van TeamAlert. Er heerst onder deze jongeren geen wenselijke sociale norm om elkaar aan te spreken.

‘ Hoe spreek jij een ander aan?’

Om het lachgasprobleem in het verkeer aan te pakken, lanceert TeamAlert donderdag voor derde keer op rij de campagne ‘Rij Ballonvrij’. Met deze campagne gaat TeamAlert het lachgasgebruik onder jongeren in het verkeer tegen. De focus in de campagne ligt dit jaar op de passagiers om hun bestuurder aan te spreken op lachgasgebruik. ‘Word geen clown in het verkeer. Hoe spreek jij een ander aan?’ is de boodschap die hierbij centraal staat.

Op donderdag 3 november organiseert TeamAlert van 15.00 tot 18:00 uur een ludieke actie op het Stationsplein in Almere. In een crime-scene setting gaan jongerenvoorlichters hier het gesprek aan over de campagne. Jongeren worden tijdens de actie uitgenodigd om een kennisquiz af te nemen over lachgasgebruik in het verkeer. Dit om jongeren na te laten denken over hun gedrag en bewust te maken van de gevaren van lachgas.

Door: Nationale Zorggids