Normal_kaarsjes_dood_afscheid_bidden

Volgens bronnen had de patiënt die afgelopen weekend een medewerkster van een psychiatrisch kliniek doodstak vrijwel zeker een psychose. Hij verwondde ook twee andere sociotherapeuten, maar die zijn inmiddels uit het ziekenhuis ontslagen. Dit meldt RTV Oost. 

Tot 2016 was Veldzicht 80 jaar lang een tbs-kliniek. Daarna werd het een Centrum voor Transculturele Psychiatrie, waar onder meer asielzoekers met psychiatrische problemen worden behandeld. Op de strengst beveiligde afdeling van de kliniek zitten nog steeds tbs’ers.

Open afdeling

De patiënt die de medewerkers neerstak, verbleef op een open afdeling en had zodoende diverse vrijheden. Hij had een eigen kamer, maar de deur stond open en tijdsbesteding vond plaats in groepsverband.

Zaterdagmiddag klopte hij op de deur van de personeelsruimte van Veldzicht. Een zeer ervaren sociotherapeute deed de deur open, werd direct neergestoken en kwam te overlijden. Twee andere medewerkers raakten door messensteken gewond. Daarna probeerde de man het interieur van zijn kamer en zichzelf in de brand te steken. Dat mislukte, maar een messensteek in zijn hals maakte alsnog een einde aan zijn leven.

Psychose

Volgens bronnen had de patiënt een psychose. Zij beoordelen dit op basis van de afwezige indruk die hij die middag maakte en het idee dat medewerkers hadden dat hij geen idee had wat hij deed.

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky