'Voor de aanpak van seksueel geweld is een kantelpunt nodig'

Het Nationaal Actieprogramma seksueel grensoverschrijdend gedrag en seksueel geweld dat op vrijdag 13 januari uitkwam kan een kantelpunt zijn in de aanpak van een structureel probleem. Het Actieprogramma komt op een moment dat er vanuit de samenleving erkenning is voor de gevolgen van seksueel geweld. En voor de noodzaak om seksueel geweld niet als een privézaak te zien, maar als verantwoordelijkheid van de samenleving en overheid om aan te pakken. Dat meldt ANP Expert Support.

Om het actieprogramma een kantelpunt te laten zijn is structurele inzet en doorzettingsvermogen nodig. Met specifieke aandacht voor geweld in huiselijke kring en de rol van omstanders.

Uit de nieuwste cijfers blijkt dat een enorm percentage van de Nederlandse bevolking seksueel grensoverschrijdend gedrag meemaakt. In de media zien we veel voorbeelden langskomen van seksueel grensoverschrijdend gedrag op de werkvloer en het uitgaansleven. Maar ook achter de voordeur, in de familie- of vriendenkring, richt seksueel geweld enorme schade aan. In het Nationaal Actieprogramma staat heel weinig over deze vorm van seksueel geweld. Juist voor deze groep slachtoffers is voldoende toegankelijke en passende hulpverlening nodig.

Omstanders

Omstanders spelen een belangrijke rol in het signaleren en aanpakken van geweld. We weten dat zij minder snel geneigd zijn om in te grijpen wanneer ze denken dat het om een 'ruzie tussen geliefden' gaat. Door de verantwoordelijkheid van de samenleving te erkennen en te benoemen, zijn er hopelijk steeds meer mensen bereid naar slachtoffers te luisteren, te helpen en in te grijpen. 

Door: Nationale Zorggids