Normal_shane-hfvfunlkfgg-unsplash

Werken in ploegendiensten brengt het meeste risico op slaapstoornissen met zich mee, vooral als de jongere medewerker laagopgeleid is. Dit blijkt uit onderzoek van de GGZ Drenthe en Rijksuniversiteit Groningen. Vooral nacht- en wisselende diensten zorgen voor een verhoogd risico op slaapstoornissen. Avond- en vroege ochtenddiensten zijn veiliger. Hoger opgeleide mensen en oudere werknemers lijken er minder last van te hebben, dan jongeren en lager opgeleiden. Dit meldt RTV Drenthe. 

Nachtdiensten zorgen er bij de helft van de mensen voor dat iedere nacht minder dan 7 uur slapen. Ook heeft de helft last van minimaal één chronische slaapstoornis. Een slaapstoornis is chronisch als iemand meer dan drie maanden slaapproblemen heeft. Zeker 25 procent van de mensen met nachtdiensten kampt met minimaal twee slaapstoornissen, zoals slapeloosheid, hypersomnia (slaperigheid overdag), parasomnia (slaapwandelen of nachtmerries), slaapapneu, verstoringen van het slaapwaakritme of rusteloze benen.

Mannen versus vrouwen

Jongeren hebben hier vaker last van dan ouderen en vrouwen kampen vaker met slaapstoornissen dan mannen. Alleen slaapapneu komt vaker voor bij mannen. Mannen maken ook minder uren per nacht dan vrouwen. Hoewel de ondervraagden niet naar hun beroep zijn gevraagd, kunnen de onderzoekers concluderen dat jonge nachtwerkers in een distributiecentrum een groter risico hebben op een slaapstoornis dan een ervaren oudere chirurg.

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky