‘Brussel moet aanstichters van schermverslaving aan banden leggen’

De smartphone is bijna niet meer weg te denken uit de maatschappij. Natuurlijk heeft het apparaat veel voordelen, maar er zijn ook flinke nadelen. Een schermverslaving ligt namelijk op de loer, door onze eindeloze mogelijkheden om maar door te blijven scrollen en diversiteit aan online spelletjes. Het Europees Parlement wil daarom dat Brussel in actie komt. Dit meldt de Telegraaf.

Europarlementariër Kim Sparrentak stelt dat zelfdiscipline nutteloos is door alle trucs die Big tech hanteert om mensen naar hun scherm te laten blijven kijken. “Aangewakkerd door legers van ontwerpers en psychologen om je aan je scherm gekluisterd te houden. Ingrijpen is volgens haar ook noodzakelijk voor de mentale gezondheid van Europeanen en de hersenontwikkeling van generaties na ons.

Wetsvoorstel voor verbod op verslavende digitale technieken

Zij en een meerderheid van de volksvertegenwoordigers hebben de Europese Commissie gevraagd om via een wetsvoorstel verslavende digitale technieken te kunnen verbieden. Gebruikers zouden ook het recht moeten hebben om niet gestoord te worden. In de praktijk zou dit betekenen dat social mediaplatforms hun gebruikers niet meer continu mogen lastigvallen met meldingen.

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky