PTSS nog steeds geen erkende beroepsziekte bij de brandweer

Officiële cijfers laten zien dat slechts een tiental brandweermensen met een posttraumatische stressstoornis (PTSS) kampt. Internationaal onderzoek toont echter aan dat het wellicht om 1.500 mensen gaat. De nazorg voor brandweerlieden die door hun werk een trauma oplopen, schiet flink tekort. Dat geven ook de directeuren van de regio’s Rotterdam-Rijnmond en Amsterdam-Amstelland toe. Alleen in Rotterdam-Rijnmond kan de brandweer gebruikmaken van een interne psycholoog. Dit meldt Rijnmond op basis van berichtgeving door Zembla. 

Volgens verschillende brandweermensen die bij Zembla aan het woord kwamen, zijn zij niet goed voorbereid op de ernstige situaties die zij in hun werk tegenkomen. Hiermee doelen zij op suïcides, verdrinkingen en ernstige beknellingen. Van alle hulpdiensten voeren brandweerlieden ook nog eens de meeste reanimaties uit. Zij zijn vaak namelijk als eerste ter plekke. 80 procent van de gereanimeerden komt echter te overlijden. Soms zijn dat baby’s of kleine kinderen. Een brandweerman zegt tegen Zembla: “Wat ik aan dood heb gezien dat kan je brein niet aan.”

PTSS geen erkende beroepsziekte

Geen wonder dat brandweermensen geregeld kampen met PTSS. Helaas is het nog geen erkende beroepsziekte en moeten zij zelf hulp zoeken na een traumatische gebeurtenis. En vallen ze uit? Dan verliezen ze ook nog eens een deel van hun salaris. De brandweertop beloofde 9 jaar geleden onderzoek naar PTSS onder zijn mensen, maar ondertussen is er nog weinig verbeterd aan de ondersteuning aan brandweerlieden. De directeuren van de veiligheidsregio’s Amsterdam-Amstelland en Rotterdam-Rijnmond roepen alle veiligheidsregio’s op om PTSS te erkennen als beroepsziekte.

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky