Minister Yesilgöz: maak PTSS ook bij brandweer erkende beroepsziekte

De aflevering van Zembla afgelopen zondag ging over brandweermensen die trauma’s oplopen door hun werk en daar nauwelijks zorg en ondersteuning voor krijgen van hun werkgever. Twee veiligheidsregio’s pleiten voor het erkennen van PTSS (posttraumatische stressstoornis) als beroepsziekte voor de brandweer. Hier sluit demissionair minister Yesilgöz zich bij aan. Ze noemt de signalen die in Zembla werden genoemd serieus en wil dat de 25 Veiligheidsregio’s in Nederland met een eenduidig beleid komen dat in lijn is met andere beroepsgroepen. Bij de politie en in het leger is PTSS namelijk wel een erkende beroepsziekte. Dit meldt NOS. 

Omdat PTSS bij de brandweer niet erkend is als beroepsziekte, moeten brandweerlieden zelf naar de ggz stappen. Komen ze door deze aandoening ziek thuis te zitten, krijgen ze ook nog eens minder betaald. Yesilgöz laat weten de signalen serieus te nemen en roept de veiligheidsregio’s op hier iets aan te doen.

Kamervragen

In de komende cao-onderhandelingen voor brandweerpersoneel wil vakbond FNV zich inzetten voor het vastleggen van afspraken over PTSS.

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky