Politie, politieauto

LELYSTAD (Novum) - Bij de demonstratie van Turken tegen Jeugdzorg in Lelystad hebben zich vrijdag geen ongeregeldheden voorgedaan. "Het verliep redelijk rustig, voor zover een demonstratie rustig kan verlopen. De sfeer was niet grimmig of zo", zegt een woordvoerder van de gemeente.

De demonstratie trok uiteindelijk zo'n 150 mensen. "Een stuk minder dan de duizend waar de organisatie op rekende", zegt de woordvoerder. De politie-inzet was ook op duizend mensen afgestemd.

Burgemeester Margreet Horselenberg (PvdA) gaf bij de demonstratie ook een toespraak. Zij wees er onder meer op dat Jeugdzorg vrijwel altijd goed werk verricht, waarop ze werd getrakteerd op boegeroep. "Maar dat kun je ook verwachten van mensen die samen zijn gekomen omdat ze juist vinden dat Jeugdzorg fout handelt.”

Over Jeugdzorg ontstond eerder deze maand ophef in Turkse en Nederlandse media. De biologische moeder van een 9-jarige Turkse jongen riep de hulp in van de Turkse premier Recep Tayyip Erdogan omdat Jeugdzorg haar zoon Yunus bij lesbische pleegmoeders had geplaatst. Een demonstratie bij de Islamitische Universiteit in Rotterdam tegen het beleid van Jeugdzorg Nederland trok donderdag zo'n honderd demonstranten en verliep rustig.