Normal_normal_kind_verdrietig

(Novum) - Ruim een op de drie jongeren met gescheiden ouders heeft de breuk ervaren als een vechtscheiding. Veel kinderen zijn getuige geweest van heftige ruzies en in sommige gevallen van fysiek geweld tussen de ouders, meldt het televisieprogramma Eenvandaag zaterdag na onderzoek samen met de stichting Villa Pinedo.

Het onderzoek werd gehouden onder 660 jongeren met gescheiden ouders. Van hen geeft 36 procent aan de breuk ervaren te hebben als een vechtscheiding. Ook zijn 4445 gescheiden ouders ondervraagd, waarvan 1500 de breuk zelf hebben ervaren als een vechtscheiding.

Van de jongeren zegt 35 procent vaak betrokken te zijn geweest bij ruzies tussen hun ouders. Ook maakten de ouders van 48 procent van de deelnemers elkaar zwart bij de kinderen, werd 43 procent gebruikt als doorgeefluik en was tien procent erbij toen hun ouders elkaar sloegen. Een op de drie jongeren meldt een lager zelfbeeld te hebben, 23 procent is depressief geworden en 24 procent presteerde slechter op school.

Ruim 34 procent van de deelnemers had het gevoel te moeten kiezen tussen hun vader en moeder. Zes op de tien jongeren maakten zich veel zorgen over hun ouders. Zo waren ze bang dat ze eenzaam zouden zijn, maakten ze zich zorgen over de financiën of vreesden dat de vader of moeder depressief zou worden.

Vier op de tien ondervraagden stellen dat ze gedurende de scheiding onvoldoende hebben kunnen praten met iemand over hun eigen emoties en gedachten. Een op de drie voelde zich erg eenzaam in die periode.