Normal_jeugdzorg_jongeren_jonge_mensen

Een veilige, stabiele woonomgeving en geen regels die steeds veranderen. Dat zijn de belangrijkste wensen van enkele jongeren die tijdens een informele ontmoeting met Gelderse wethouders en ambtenaren spraken over hun persoonlijke ervaring met jeugdzorg. Dat meldt de Provincie Gelderland.

De zogenoemde 'pizzabijeenkomst' werd georganiseerd op initiatief van gedeputeerde Jeugdzorg Annemieke Traag, inmiddels voor de vijfde keer. Als thema was dit keer gekozen voor zelfvertrouwen. Aan de jongeren werd gevraagd wat zij nodig hebben om uiteindelijk zelfstandig verder te kunnen en of ze dat ook zonder professionele hulp zouden redden. De jongeren waren uitgenodigd via gezinshuis Gentle, Pactum en Lindenhout.

In het gesprek kregen de jongeren vooral ruimte om te vertellen aan de bestuurders en ambtenaren hoe zij tegen de jeugdzorg aan kijken. Volgens de jongeren moet de zorg aan jeugd vooral voorzien in een veilige stabiele woonomgeving, waar regels en structuur zijn zonder dat deze regels iemand beperken in zijn of haar ontwikkeling. Het liefst willen jongeren opgevangen worden in hun eigen familie of netwerk. Warmte, interesse, betrouwbaarheid en humor zijn belangrijk. Als dit niet kan, moet er professionele hulp beschikbaar zijn. Opvang in een gezinshuis of pleeggezin waar ze langdurig mogen blijven wonen, heeft dan de grote voorkeur. De jongeren ervaren de ingewikkelde, steeds veranderende regels en procedures binnen de zorg als heel erg storend.

De Gelderse bestuurders denken dat de pizzabijeenkomsten met jongeren hen kunnen helpen bij het nemen van de juiste beslissingen en omschrijven de ontmoeting als zeer waardevol.

© Nationale Zorggids